جستجوی سریع
/ مجله مهرسا / اختلال خواب در نوجوانان

اختلال خواب در نوجوانان

4 آبان 1400 4
828بازدید

عوارض کم خوابی در نوجوانان چیست ؟بی خوابی نشانه چیست ؟ برای درمان بی خوابی به کدام پزشک باید مراجعه کنیم؟ آیا کمبود ویتامین می تواند باعث بی خوابی در نوجوانان باشد ؟ بی خوابی و استرس چه ارتباطی با یکدیگر دارند ؟کودکان بخش قابل توجهی از زندگی خود را در خواب سپری می کنند. در حقیقت ، به نظر می رسد در دوران کودکی و اوایل کودکی ، مغز در حال توسعه به خواب بیشتری نیاز دارد. نوجوانان نیز هر شب بین 8 تا9 ساعت خواب نیاز دارند، خیلی بیشتر از آنچه که معمولاً تصور می شود. نوجوانان و کودکان بزرگتر ممکن است حتی با خوابیدن کافی، از کمبود خواب نیز رنج ببرند ، یا ممکن است فاقد خواب مناسب باشند.
با شروع بلوغ ، نوجوانان شروع به تأخیر در “مرحله” ساعت بیولوژیکی خود می کنند. در نتیجه ، بیدار شدن به موقع برای مدرسه برای آنها دشوارتر می شود. در حقیقت ، زمان آزاد شدن هورمون خواب ، ملاتونین ، به تأخیر می افتد. گرچه ادبیات علمی در مورد اختلالات خواب کودکان به سرعت در حال پیشرفت است ، اما شکافها در تحویل این دانش به دست می آید.

پیامدهای یک اختلال خواب چیست؟
اختلالات خواب ممکن است منجر به عدم توانایی بیدار شدن از وقت در مدرسه ، احساس خستگی روزانه ، تحریک پذیری ، عدم تمرکز در کلاس و مشکلات قابل توجه رفتاری و یادگیری شود. معلوم است که سوء مصرف مواد و غیبت وجود دارد. برخی از اختلالات خواب به اندازه کافی جدی است که می تواند عوارض جانبی قلبی عروقی و متابولیکی ایجاد کند.بی خوابی و بد خوابی به طور مراتب در نوجوانان و بزرگسالان به نسبت کودکان پیچیده تر است و ممکن است دلایل بسیار متفاوتی وجود داشته باشد که نوجوانان اختلال خواب را تجربه می کنند :
• ترشح غددی در مغز اتفاق می افتد که 2 الی 3 ساعت بعد، معمولا فرد تمایل به خوابیدن پیدا می کند، در برخی از مطالعات نشان داده شده است که در اکثریت افراد این ترشخ غددی در ساعات 11 شب اتفاق می افتد، برای این افراد معمولا خوابیدن در ساعات 12 و 1 بامداد کار آسوده ای نیست .
• همچنین افرادی هم هستند که به دلیل مشکلات روانی، تمایلی به دیده شدن ندارند، یا دوست ندارند با روزی که همراه با مسئولیت است برخورد کنند، این افراد بیداران روز خوابند.
• گاهی هم خیلی از نوجوانان نوع سرگرمی ها و کارهایی که تمایل به انجام ها دارند در شب ها بیشتر فراهم است و به طور عادت شب ها بیدار می مانند، این امر خصوصا در افرادی که مسئولیتی ندارند که صبح زود از خواب بیدار شوند بیشتر است .
معمولا همه افرادی که اختلال خواب دارند و معمولا شب ها بیدار هستند از لحاظ روانی مشکل دارند و سبب آسیب به مغز و بدنشان می شوند .

اختلالات خواب برای نوجوانان افسرده
اینکه نوجوانان افسرده شب ها چندین ساعت دیرتر از دیگران به خواب بروند و یا در طول شب مکررا بیدار شوند امری طبیعی است و به طور مشخص، در کسانی که نظمی در کار های روزمره شان وجود ندارد، بیشتر اتفاق می افتد.
به طور مثال کار هایی که نیاز به فعالیت های عضلانی، دقت و تمرکز بالا دارند و با استرس همراهند، مناسب شب نیستند چرا که باعث فعالیت نور آدرنالین و سیستم سمپاتیک شده و به جای اینکه فرد را در جهت آرام کردن بدن کمک کند برای جنگ و گریز آماده می کند و از طرفی هوشیار تر شدن شبکه فعال کننده صعودی را باعث می شود و منجر به بی خوابی می گردد . این بی نظمی ها ممکن است به جایی برسد که تا نزدیک بعد از ظهر بخوابند و از طرفی قادر نباشند تا ساعت 4 یا 5 صبح به خواب بروند . در این زمینه خانواده می تواند فرزندشان را تشویق به :
• داشتن چرخه خواب منظم
• خوردن یک نوشیدنی گرم قبل از خواب که بهتر است شیر گرم با تعدادی بادام پوست کنده باشد .که البته برای افسردگی و اختلالات خواب توصیه می شود .
• دوش گرفتن قبل از خواب
• رفتن همزمان به رخت خواب با اعضای خانواده
• خواندن کتاب در صورتی که هیجان آور نباشد
• گوش دادن به یک موسیقی آرام بخش
اغلب نوجوانان با این شیوه ها مشکل دارند. ولی به امتحان کردنش می ارزد . این روش ها سخت بیدار شدن در صبح برای رفتن به مدرسه و یا کار، اشکال در چرخه خواب و بیداری ، خواب آلودگی روز و بیداری تمام شب را کمتر باعث می شوند . اما با این حال دیده شده برخی نوجوانان با داشتن نظم زمان خواب و بیداری، هنوز با مشکلات شدید خواب دست و پنجه نرم می کنند . به نظر می رسد این مسئله بخشی از اختلال افسردگی می باشد . برای حل کردن این مشکلات مجموعه دارو های ضد افسردگی وجود دارند که به حل مشکلات خواب کمک می کنند، با این حال برخی دیگر ، اختلالات را تشدید می کنند . این مسئله بهتر است هر چه سریعتر با یک روانشناس خوب در میان گذاشته شود .

مشکلات خواب چقدر شایع است؟
اختلالات خواب در کودکان و نوجوانان شایع است ، اما غالباً کم توجه هستند. اختلالات خواب تقریباً در 30 درصد از کودکان مشاهده می شود. تاخیرهای بیولوژیکی ساعت در بیش از 10 درصد از نوجوانان دیده می شود. اختلالات خواب ممکن است از خواب ناکافی ، بی خوابی و خوابیدن تا آپنه خواب ، پاهای بی قرار و سوء هاضمه باشد.

درمان اختلالات خواب نوجوانان
درمان اختلال خواب به علت بستگی دارد. به طور کلی ، اختلالات خواب را می توان به روش های مختلفی از جمله جراحی (برای آپنه انسدادی خواب) ، مکمل ریز مغذی ، مشاوره با روانشناس یا دارو درمان کرد. تکنیک های رفتاری و تنظیم برنامه خواب می تواند در مدیریت بسیاری از اختلالات خواب مفید باشد. مسائل روانی- اجتماعی ممکن است نه تنها علت اختلالات خواب باشد بلکه نتیجه آن نیز می شود. بنابراین جای تعجب ندارد که مداخلات روانشناختی ، شناختی و رفتاری ، با یا بدون داروها ، در برخی موارد می توانند سودمند باشند.
از آنجا که در سنین نوجوانی والدین نقش بسیار محدودی دارند، در اغلب موارد تنها در صورتی که خود فرد از والدین کمک بخواهد، می توانند برای درمان به روانشناس خوب مراجعه کنند ، اختلالات مربوط به خواب درمان می شود و هر فرد این توانایی را دارد که بتواند ساعات خواب خود را تنظیم کند، یک روانشناس به کوتاه کردن دوران بهبودی فرد کمک می کند .

سوالات متداول در رابطه با اختلال خواب
رویا و یا کابوس در خواب نیز می تواند از دلایل اختلال خواب شود، آیا راهی وجود دارد تا از آن خلاص شد؟

کابوس به نوعی حمله در خواب اطلاق داده می شود، در حقیقت نمی توان گفت درمان مشخصی برای آن وجود دارد، اما می توان با تنظیم ساعات خواب و تغییر در روش زندگی تا حدی شدت این کابوس ها را کم کنیم .

دلیل بهم ریختگی ساعات خواب چیست ؟
برای رفع بهم ریختگی های خواب، بهداشت خواب اهمیت بسیاری دارد. منظور از بهداشت خواب این است که حتما در ساعات معینی بخوابید و بیدار شوید . زمانی که سرحال هستید به رختخواب نروید و از مصرف کافئین در ساعات پایانی روز خودداری کنید .

اینکه در خواب خاطرات گذشته و برنامه های آینده در ذهن مرور می شود علت چیست ؟ این مرور کردن خاطرات سبب خواب آلودگی و برهم زدن خواب می شود، راه حل درمان چیست ؟

با کمک درمان شناختی و رفتاری می توانید تمام رفتار های معیوب را در خواب تحت کنترل بگیرید . مشاوره با یک روانشناس در این موارد بسیار کمک کننده است .

آیا استفاده از دارو های خواب آور برای مدت طولانی تاثیر گذار است ؟

باید توجه داشته باشید که داروی خواب اور حتما توسط پزشک تایید شده باشد . تا جای ممکن سعی کنید اختلالات خود را بدون وابستگی به دارو و با کمک یک روانشناس درمان کنید .

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
دسته بندی مقالات
0 محصول
ادامه خرید
تایید و تکمیل خرید
مجموع سبد
0 تومان