جستجوی سریع
/ مجله مهرسا / پرورش خلاقیت کودکان

پرورش خلاقیت کودکان

17 مهر 1400 4
681بازدید

ما در دوره ای قرار داریم که با دستاوردهایمان ارزیابی می شویم و این ارزیابی برای فرزندانمان نیز وجود دارد . والدین نگران موفقیت فرزندانشان هستند . ما نگران نمره امتحانات هستیم ، می خواهیم زودتر و سریع تر یاد بگیریم و به بیشترین موفقیت دست پیدا کنیم . اما ممکن است در این راه آنقدر روی موفقیت تمرکز کنیم که اهمیت خلاقیت را فراموش کنیم و مهم تر از آن ، اینکه چگونه این خلاقیت را در کودکان پرورش دهیم .

این بدین معنی نیست که موفقیت اهمیتی ندارد اما لازم است در مورد زمان سوق دادن کودکان به سمت آن کمی تجدید نظر کرد . در عوض ، ما باید بیشتر بر روی این مسئله تمرکز کنیم که فرزندانمان بتوانند ضمن تقویت خلاقیت خود ، دنیای اطرافشان را کشف کنند . پرورش هر چه سریع تر خلاقیت از آنچه فکر می کنیم بسیار مهم تر است . در ادامه با اهمیت خلاقیت و راهکارهای پرورش خلاقیت در کودکان آشنا می شوید .

خلاقیت چیست و چقدر مهم است ؟
خلاقیت به عنوان تخیل یا ایده های اصیل به ویژه در تولید آثار هنری تعریف شده است . در صورتی که این یک عقیده سنتی در مورد خلاقیت است و این مفهوم معنای بیشتری دارد . در ارتباط با اهمیت خلاقیت لازم به ذکر است این مهارت به ما کمک می کند تا با تغییر مقابله کرده و حل مسئله کنیم ، بر درک ما از ریاضی و علوم تأثیر می گذارد و یک عنصر کلیدی برای سلامتی و شادی است .

کودکان خلاق ، اعتماد به نفس بالاتری نسبت به کودکان دیگر دارند زیرا وقتی چیزهای مختلفی می سازند از طرف دیگران تشویق شده و حس می کنند کارشان ارزشمند است . همچنین با توجه به اینکه در زمان انجام کار خلاقانه با موانع روبرو می شوند و باید برای آن ها راه حل پیدا کنند ، مهارت های حل مسئله در این کودکان تقویت می شود . استفاده از ابزار هنری ، نقاشی کشیدن و درست کردن کاردستی ، مهارت های حرکتی کودکان را بهبود می بخشد که این مهارت ها برای زندگی روزانه کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد .

وقتی کودکان مشغول درست کردن چیزی هستند چگونگی تمرکز کردن را یاد می گیرند و کم کم توانایی تمرکز طولانی در آن ها تقویت می شود . علاوه بر همه این موارد ، انجام کار خلاقانه برای کودکان سرگرم کننده و لذت بخش است و اضطراب آن ها را کاهش می دهد .

پرورش خلاقیت راهی برای شکوفایی استعدادهای کودک
همانطور که در بالا مطرح شد ، افزایش خلاقیت می تواند تأثیر بسیار زیادی بر زندگی فرزندتان داشته باشد اما این تأثیر در همین جا متوقف نمی شود . همه ما وقتی بزرگ می شویم فکر می کنیم که اگر شخصی تیزهوش است با این ویژگی به دنیا آمده است اما شواهد نشان می دهد که این درست نیست . بنیامین بلوم (Benjamin Bloom ) دریافته است که حمایت والدین از کنجکاوی کودک و هدایت آن و همچنین پشتیبانی از کودک برای انجام کارهای مورد علاقه اش ، بیشتر از هر چیز دیگری ، نشان دهنده موفقیت کودک در بزرگسالی و تربیت کودک خلاق است .

خوب این به چه معنا است؟ به زبان ساده ، این بدان معناست که فرزندانمان را در معرض چیزهایی قرار دهیم که به آنها کمک می کنند کنجکاوی و خلاقیت خود را کشف کنند و پتانسیل های آنها را تحریک کند . پس اگر خلاقیت در کودکی پرورش یابد والدین می توانند به فرزند در شکوفایی استعدادهای کودک کمک کنند .

چگونه خلاقیت کودک را پرورش دهیم ؟
سوال بسیاری از والدین این است که چگونه کودک خلاق تربیت کنیم . به طور کلی، می توانید با قرار دادن کودک در برابر تأثیراتی که می تواند الهام بخش او باشد خلاقیت ذاتی فرزند خود را پرورش دهید . این به معنی پرورش عشق کودک به دانش و خواندن است . همچنین باید موادی را تهیه کنید تا فرزندتان بتواند از خلاقیت خود استفاده کند . همچنین به او فرصت دهید فکر ، تصور و خلق کند . در ادامه با راهکارهای پرورش خلاقیت در کودکان آشنا می شوید .

از کودک سوال کنید .

این کار احتمالاً یکی از ساده ترین راه ها برای افزایش خلاقیت کودک است . از فرزندتان در مورد رنگ آسمان بپرسید ، اگر پرنده ای را دید از او سوال کنید . بپرسید چرا درخت ها وجود دارند ؟ رنگ مورد علاقه اش چیست و چرا ؟ بدیهی است که این سوالات به سن فرزندتان بستگی دارند اما هدف این است که او را به فکر کردن در مورد دنیای اطراف خود و استفاده از تخیل ، تشویق کنید .


 

 

سعی کنید به خاطر دستاوردهای کودک به او پاداش ندهید .

با توجه به اینکه همیشه به والدین گفته شده است که از انواع پاداش ها استفاده کنند ممکن است این راهکار کمی عجیب به نظر برسد . بدیهی است که ما می خواهیم فرزندانمان را به خاطر دستاوردهایشان تشویق کنیم . اما مهم تر این است که در مورد گام های رسیدن به نتیجه ، با آن ها گفتگو کنیم . از فرزند خود بپرسید که در این راه با چه موانعی روبرو شده و چگونه آن ها را پشت سر گذاشته است .

از او بپرسید که چه چیزی آموخته است یا دوست دارند دفعه دیگر چه کاری را انجام داده یا انجام ندهند . با انجام این کار به فرزندمان اجازه می دهیم که فکر کند برای رسیدن به هدف چه چیزهایی لازم است ، فکر کند چگونه می تواند دفعه دیگر این کار را بهتر انجام دهد و تصمیم بگیرد که آیا ادامه این فعالیت را دوست دارد یا نه .

این به این معنی نیست که تشویق کردن را فراموش کنید اما فقط دستاورد کودک را در نظر نگیرید بلکه تلاش هایش را ببینید و در مورد نتیجه کارش با او صحبت کنید . کودک از این که ببیند چگونگی انجام کارش مورد توجه قرار گرفته و همچنین اگر برای موانع ابراز خلاقیت خود راه حل پیدا کند بیشتر لذت می برد تا اینکه فقط به دستاوردهایش توجه شود .

زمان آزاد و زمانی برای بی حوصلگی 

برای تربیت کودک خلاق ، قرار نیست هر لحظه از زندگی او ، با برخی از فعالیت ها پر شوند . هر کودکی نیاز به زمان های آزاد و وقت هایی دارد که حوصله اش سر برود زیرا در این مواقع کودکان فرصت کشف کردن و استفاده از تخیل را پیدا می کنند که اهمیت بسیار زیادی در پرورش خلاقیت دارد .

فضایی برای خلاق شدن کودک ایجاد کنید .

این کار به فرزندتان کمک می کند که از تخیلش نهایت استفاده را ببرد . اگر نمی توانید یک اتاق را برای این کار اختصاص دهید نگران نباشید . گوشه ای از یک اتاق یا حتی یک جعبه معمولی و پر از خرت و پرت نیز کمک کننده است .

این راهکار بیشتر از آن که مربوط به اختصاص دادن جایی باشد مربوط به فراهم کردن وسایل است . چیزهایی را برای فرزندتان فراهم کنید که با آن ها بتوانند لباس بپوشند ، وانمود و کاوش کرده و با آن ها خود را ابراز کنند . برای مثال چنین وسایلی می توانند مفید باشند : لباس های قدیمی ، اشیائی که کودک بتواند با آن ها نقش بازی کند ، لگو ، وسایل هنری و غیره .

دخالت نکنید .

برای تربیت فرزند خلاق ، این کار می تواند برای بسیاری از والدین دشوار باشد اما ارزشش را دارد . کودکان لازم است به تنهایی با وسایل خود مشغول شوند . در این صورت ، به جای اینکه دخالت کنید و برای آن ها حل مسئله کنید ، کودکان مجبور می شوند خودشان یاد بگیرند چگونه مسائل را حل کنند .

این راهکار به نوبه خود موجب می شود کودکان به خلاقیت خود بپردازند تا بفهمند در موقعیت های خاص باید چه کاری انجام دهند . کمی عقب بروید و اجازه بدهید فرزندتان بفهمد چه می خواهد ، چگونه می خواهد کاری را انجام داده یا چگونه می خواهد مشکل را حل کند .

تفکر انتقادی را تشویق کنید .

هرچه کودکان بزرگتر می شوند از آن ها بپرسید چگونه می خواهند با مشکل مشخصی روبرو شوند یا چگونه می توانند کارها را به صورت متفاوتی انجام دهند . یکی از روش های موثر برای تشویق تفکر انتقادی این است که به همه چیز با لنز فرایند علمی نگاه کنید .

قبل از شروع یک کار یا بازی از فرزندتان بپرسید که فکر می کند نتیجه چه خواهد شد و وقتی از او سوال کردید در جوابش نپرید . وقتی آن کار انجام شد در مورد نتیجه از فرزندتان بپرسید و آن را با فکر او قبل از شروع کار مقایسه کنید . این راهکار می تواند به سادگی پرش از روی یک گودال یا به پیچیدگی انجام یک پروژه علمی باشد .

ایده های دیگر برای تقویت تفکر انتقادی در کودکان این است که از آن ها در مورد چگونگی و چرایی کار کردن وسایل مختلف بپرسید . در مورد روابط علت و معلولی از آن ها سوال کنید و آن ها را ترغیب کنید که درباره مسائل مختلف فکر کنند .

کلام آخر

خلاقیت بعدی شگفت انگیز از دوران کودکی است و دیدن کودکانی که با خلاقیتی کامل و آماده شکوفایی وارد دوره نوجوانی و بزرگسالی می شوند شگفت انگیز است . به فرزندان خود نشان دهید که چقدر خلاقیت مهم است . ما به عنوان والدین ، اولین الگوهای نقش برای فرزندانمان هستیم و لازم است بدانیم چگونه کودک خلاق تربیت کنیم .

بنابراین، اگر به آن ها نشان دهیم که چقدر خلاقیت مهم است مطمئناً آن ها نیز ارزش آن را درک می کنند . کارهای هنری انجام دهید . در کلاس رقص شرکت کنید. به موزه بروید . می توانید کارهای ساده تر هم انجام دهید مثل نقاشی با فرزندتان ، رقصیدن با او یا خانه سازی و بازی کردن با لگوها. همچنین ، می توانید در ادامه و با کلیک بر روی لینک زیر ، خلاقیت را در خودتان پرورش داده و در نتیجه به پرورش خلاقیت فرزندتان نیز کمک بیشتری کنید .


آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
دسته بندی مقالات
0 محصول
ادامه خرید
تایید و تکمیل خرید
مجموع سبد
0 تومان