جستجوی سریع
/ مجله مهرسا / اعتیاد کودکان به مواد مخدر علائم آن

اعتیاد کودکان به مواد مخدر علائم آن

9 تیر 1400 4
1,788بازدید

در مورد اعتیاد کودکان به مواد مخدر چه می‌دانید؟

اعتیاد یکی از آسیب‌های اجتماعی است که افراد در همه سنین را گرفتار می‌کند. اعتیاد یک بیماری مغزی مزمن و عود کننده تلقی می‌شود. در واقع در اثر مصرف مواد، تغییراتی در مغز انسان رخ می‌دهد که رفتار اختیاری مصرف را به رفتاری اجباری تبدیل می‌کند. در نتیجه اعتیاد از همین طریق به مدت طولانی برای فرد ادامه پیدا می‌کند و منجر به اختلالات زیادی در جسم و روان او می‌شود. کودکان یکی از آسیب پذیرترین گروه‌های سنی در برابر این معضل هستند چرا که در بسیاری از موارد، آن‌ها بدون آگاهی و اختیار، تحت تاثیر والدین یا محیط نامناسبی که در آن قرار دارند دچار این مشکل می‌شوند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت. بهره بردن از مشاوره ترک اعتیاد کمک می‌کند تا کودک بتواند در کمترین زمان و به درستی از این معضل رها گردد.
مخدر چیست؟

مخدرها گروهی از مواد اعتیاد آور هستند که یا به طورطبیعی از گیاه خشخاش به دست می‌آیند یا در آزمایشگاه با افزودن برخی مواد شیمیایی تولید می‌شوند. از جمله انواع مواد مخدر می‌توان به تریاک، شیره، سوخته، هروئین، کدئین، مورفین، ترامادول و متادون اشاره کرد. البته در اصطلاح عموم به هر ماده‌ای که عوارض اعتیادی ایجاد می‌کند، مواد مخدر می‌گویند.
اعتیاد کودکان به مواد مخدر | کودکانی که معتاد به دنیا می آیند!

وضعیت سلامت جسمی و روان مادر در دوران بارداری و شیردهی به طور قطع مستقیما با سلامت نوزاد در ارتباط است. فرزندان مادرانی که خود دچار اعتیاد هستند، از بدو تولد علائم اعتیادی را نشان می‌دهند. این علائم مواردی مثل بی قراری و نا آرامی‌های شدید، عدم تمایل به شیر خوردن، اسهال واستفراغ و کم خوابی را در برمی‌گیرد. در واقع نوزاد پس از تولد دچار سندروم محرومیت از مواد مخدر می‌شود چراکه موادی که مادر در دوران بارداری مصرف می‌کرده سیستم عصبی کودک را نیز تحت تاثیر قرار داده و از همان دوران جنینی او را نیز معتاد کرده است. برای آشنایی با سایر پیامدهای اعتیاد زنان کلیک کنید.

این کودکان پس از به دنیا آمدن نیز در امان نیستند و ممکن است با تغذیه از شیر مادر دچار تشدید علائم شوند. به طور کل مادران معتاد معمولا نمی‌توانند مراقب‌های خوبی برای نوزادان خود باشند، به خصوص برای نوزادانی که با علائم سندروم محرومیت از مواد متولد شده‌اند چرا که بسیار احتمال دارد آن‌ها نوزاد را به خاطر بی قراری‌ها و نا آرامی‌هایی که دارد مورد انواع آزار و اذیت از جمله آزارهای جسمی قرار دهند. همچنین آن‌ها به دلیل بیماری و شرایط خود به احتمال بیشتری نیازهای نوزاد را مورد غفلت قرار می‌دهند. به همین دلیل لازم است که نوزاد توسط افرادی که واجد شرایط هستند تحت مراقبت قرار بگیرد و از شیر مادر معتاد تغذیه نکند. در صورت بروز علائم سندروم محرومیت از مواد مخدر نوزاد باید هرچه سریعتر تحت درمان پزشکی قرار بگیرد.

اعتیاد کودکان به مواد مخدر | گرفتاری به اعتیاد در دوران کودکی

عوامل بسیاری می‌تواند منجر به اعتیاد در کودکان شود. برای مثال اکثر این کودکان در محیط‌های آلوده و نامناسبی پرورش می‌یابند. ممکن است بسیاری از آن‌ها توسط خانواده خود به اعتیاد کشیده شوند چراکه خانواده برخی از کودکان از آن‌ها به عنوان ابزاری برای گدایی استفاده می‌کنند. به همین خاطر این والدین نیازمند کودکی ساکت و آرام در طول روز هستند.

آن‌ها برای این امر مقداری مواد به کودک می‌خورانند و در واقع خودشان او را معتاد می‌کنند. از دلایل دیگری که خانواده‌ها به کودکانشان مواد می‌دهند، بی حوصلگی آن‌هاست. این والدین به خاطر اعتیاد خودشان، حوصله سر و کله زدن با کودک یا آرام کردن او را ندارند. از این رو برای آنکه فرزندشان را آرام کنند، به او مواد می‌دهند.

همچنین نبود مراقبت و نظارت کافی در گرفتاری کودکان به این معضل بسیار موثر است. برای مثال ممکن است پدر خانواده شربت تریاک یا شربت متادون مصرف کند، در این شرایط بسیار مهم است که این مواد را از دسترس کودک دور نگه دارید چراکه مصرف این مواد از سر کنجکاوی عواقب بسیار خسارت باری را برای کودکان به همراه می‌آورد.

رفتن به مدارسی که کودکان معتاد در آن حضور دارند و یا نبود محیطی امن برای برون ریزی احساسات از دیگر عوامل خطر برای سایر کودکان است. در این مدارس احتمال زیادی وجود دارد که کودکان در کنار یکدیگر مصرف مواد را تجربه کنند.


درمان کودکان معتاد

خوشبختانه درمان اعتیاد در دوران کودکی نسبت به بزرگسالی با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود. زیرا کودکان و نوجوانان پس از ترک با وسوسه کمتری مواجه می‌شوند به همین خاطر عود بیماری و بازگشت به اعتیاد پس از درمان با احتمال کمتری اتفاق خواهد افتاد. البته درمان موفقیت آمیز کودکان معتاد تنها در صورتی اتفاق می‌افتد که آن‌ها از محیط‌های آلوده قبلی جدا شده و به آنجا برنگردند.

با وجود آنکه کودکان برای ترک اعتیاد نیازمند فضاهای مخصوص به خود هستند اما در کل کشور کمپ و مراکزاعتیادی که به طور تخصصی متعلق به این گروه سنی باشند انگشت شمار هستند. معمولا برای کودکانی که دچار اعتیاد می‌شوند از همان روش‌های دارویی مثل درمان با متادون که در بزرگسالان به کار می‌رود استفاده می‌شود.

درمورد کودکان مساله‌ای که از درمان اهمیت بیشتری دارد، مقوله پیشگیری است. بسیار اهمیت دارد که کودک از محیط‌های آسیب زا دور شود و تحت مراقبت افراد واجد شرایط قرار بگیرد چرا که در اکثر موارد کودک توسط اطرافیان که خود مصرف کننده مواد هستند به اعتیاد کشیده می‌شود. برای اینکه در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب کنید و به طور دقیق تری با روش های درمانی و طرز برخورد با کودکان معتاد آشنا شوید کمک گرفتن از یک درمانگر و مشاوره ترک اعتیاد می‌تواند بسیار مفید و کمک کننده باشد.
کلام آخر

از آنجایی که اعتیاد در کودکان بسیار آسیب زاست لازم است که درمان و ترک اعتیاد در کودکان سریع‌تر انجام گیرد. با این حال خود کودکان شخصا نمی‌توانند این موضوع را پیگیری نمایند و لازم است که والدین و اطرافیانی که از این موضوع باخبر هستند وارد عمل شوند و برای سلامت کودک و ترک او اقداماتی به دور از هرگونه هیجان زدگی انجام دهند. برای آنکه کودکی که از اعتیاد رنج می‌برد بتواند ترک راحتی را تجربه کند به شما پیشنهاد می‌کنیم تا از خدمات مرکز مشاوره حامی هنر زندگی بهره ببرید.

این مرکز با داشتن مشاورانی برجسته در زمنیه اعتیاد و کودک شرایطی را فراهم می‌کند تا کودک بتوانید ترک در منزل را نیز تجربه کند و نیازی به قرارگیری در محیط‌هایی از جمله کمپ نداشته باشد. همچنین روانشناسان حامی هنر زندگی در تمامی فرآیند درمان و ترک در کنار کودک و خانواده او خواهند بود و در صورتی که والدین نیز از اعتیاد رنج می‌برند در راستای ترک آنان گام برمی‌دارند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
دسته بندی مقالات
0 محصول
ادامه خرید
تایید و تکمیل خرید
مجموع سبد
0 تومان