کبد چرب از علائم و درمان های خانگی
کبد چرب معمولا هیچ نشانه قابل توجه و مشخصی ندارد. اما ممکن است فرد احساس خستگی کند یا ناراحتیهای مبهمی در شکم داشته باشد. البته این امکان وجود دارد که کبد کمی بزرگ شده باشد و پزشک در این شرایط میتواند با انجام معاینه فیزیکی آن را تشخیص دهد.
کبد چرب به عنوان استئاتوزیس که توصیفی برای تجمع چربی در کبد است شناخته میشود. با وجود اینکه داشتن مقدار اندکی چربی در کبد کاملا طبیعی است، اما در زمان ابتلا به کبد چرب ۵ تا ۱۰ درصد وزن کبد را چربی تشکیل میدهد.
کبد دومین عضو بزرگ در بدن است. وظیفه کبد هضم تمامی مواد غذایی است که مصرف میکنیم و مینوشیم.
در صورتی که مقدار چربی انباشته شده در کبد بسیار زیاد شود، ممکن است به کبد آسیب برساند. زمانی که سلولهای قدیمی آسیب دیده باشند، کبد معمولا خودش را با ساخت سلولهای جدید کبدی ترمیم میکند. زمانی که این آسیبها به طور پیوسته تکرار شوند، زخمهای دائمی ایجاد میشوند، که به آن "سیروز کبد" میگویند.
تشخیص کبد چرب
کبد چرب معمولا هیچ نشانه قابل توجه و مشخصی ندارد. اما ممکن است فرد احساس خستگی کند یا ناراحتیهای مبهمی در شکم داشته باشد. البته این امکان وجود دارد که کبد کمی بزرگ شده باشد و پزشک در این شرایط میتواند با انجام معاینه فیزیکی آن را تشخیص دهد. چربی اضافه در کبد امکان دارد التهاب کبدی به وجود آورد. در صورتی که کبد ملتهب شده باشد، فرد ممکن است احساس بی اشتهایی، درد شکمی، ضعف و گیجی داشته باشند و همچنین بدون هیچ هدف از پیش تعیین شده ای، دچار کاهش وزن شوند.
علائم کبد چرب در زنان و مردان
کبد عضوی از بدن است و وظیفه دفع سموم از بدن را بر عهده دارد. اگر کبد از عهده این کار بر نیاید، علائم و نشانههای مختلفی ظاهر خواهند شد. در صورتی که بدن بیش از حد چربی تولید کند یا سوخت و ساز چربیها به درستی انجام نشود، این ماده در کبد جمع و ذخیره خواهد شد. تجمع بیش از حد چربی در کبد، فرد را مبتلا به بیماری کبد چرب میکند.
در بیشتر افراد، کبد چرب معمولا بدون علامت خاصی است، اما تعدادی از علائم که ممکن است با آن مواجه شوید عبارتند از:
۱. خارش پوست
عموما خارش پوست تا زمانی که سبب آزردگی و تحریک پوست نشود، چندان جدی گرفته نمیشود، اما باید بدانید که احتمالا علت خارش پوست، وجود صفرا در خون باشد.
وجود صفرا در خون نیز ممکن است به علت تخریب و آسیب دیدگی موجود در کبد باشد. هنگامی که مجرای صفرا مسدود شود، صفرا به جریان خون را پیدا میکند. بنابر این این ماده زیر پوست ذخیره میشود و سبب خارش پوست میشود.
کبد چرب به عنوان استئاتوزیس که توصیفی برای تجمع چربی در کبد است شناخته میشود. با وجود اینکه داشتن مقدار اندکی چربی در کبد کاملا طبیعی است، اما در زمان ابتلا به کبد چرب ۵ تا ۱۰ درصد وزن کبد را چربی تشکیل میدهد.
کبد دومین عضو بزرگ در بدن است. وظیفه کبد هضم تمامی مواد غذایی است که مصرف میکنیم و مینوشیم.
در صورتی که مقدار چربی انباشته شده در کبد بسیار زیاد شود، ممکن است به کبد آسیب برساند. زمانی که سلولهای قدیمی آسیب دیده باشند، کبد معمولا خودش را با ساخت سلولهای جدید کبدی ترمیم میکند. زمانی که این آسیبها به طور پیوسته تکرار شوند، زخمهای دائمی ایجاد میشوند، که به آن "سیروز کبد" میگویند.
۲. آنژیوم یا رگهای عنکبوتی (Spider angiomas)
رگهای عنکبوتی مویرگهای عنکبوتی شکل زیر پوست هستند. دلیل ظاهر شدن این مویرگ ها، افزایش میزان استروژن در بدن است و حاکی از آن است که کبد به درستی عمل نمیکند و سوخت و ساز هورمونها به درستی انجام نمیشود.
رگهای عنکبوتی به علت بزرگ شدن سرخرگچه به وجود میآیند. سرخرگچهها رگهای خونی با قطری کم هستند که به عنوان عضوی از شبکه رگهایی که ریز جریانها در آنها جریان دارد، سرخرگها را به مویرگها متصل میکنند.
۳. کبودی و خونریزی
در صورتی که متوجه شدید بعد از هر آسیب کوچکی که به بدن تان وارد میشود به سادگی دچار کبودی و خون ریزی میشوید، این احتمال وجود دارد که کبد تان در وضعیت سلامت خوبی نباشد. این بدین معنی است که پروتئینهایی که برای انعقاد خون مورد نیاز است دیگر به اندازه کافی تولید نمیشوند.
۴. بوی بد دهان
بوی بد دهان میتواند نشانه بیماریها و مشکلات متفاوتی مانند سینوزیت و بیماریهای لثه باشد. علاوه بر این موارد، بوی بد دهان ممکن است یکی از علائم کبد چرب باشد.
بوی بد دهان در برخی مواقع به علت نارسایی کبدی در بیماران مبتلا به سیروز کبدی است با عنوان فِتور هپاتیکوس (foetor hepaticus) نیز شناخته میشود. این عارضه سبب ایجاد بویی شبیه کپک زدگی است که به واسطه وجود سطح بالای متیل دی سولفید در خون به وجود میآید.
۵. وجود لکهای پوستی، کک و مک
در صورتی که کبد به خوبی عمل نکند، ممکن است روی پوست لکهای قهوهای رنگی ایجاد شود. در واقع زمانی که کبد به درستی فعالیت نکند، میزان استروژن در بدن افزایش پیدا میکند و آنزیمی حاوی مس به نام تیروزیناز (tyrosinase) در بدن شروع به رنگ ریزههای پوستی (مِلانین) میکند. در نهایت روی پوست بدن لکهها و کک و مک به وجود میآید.
۶. قرمزی کف دست
قرمزی، سوزش و خارش کف دستها که به عنوان اِریتمای (erythema) کف دست نیز شناخته میشود، یکی دیگر از علائم کبد چرب است و به دلیل غیرعادی شدن سطح هورمونها در خون ایجاد میشود.
۷. کاهش و یا عدم تمرکز
یکی از نشانههای کبد چرب میتواند از دست دادن تمرکز باشد. بنا براین در صورتی که اخیرا مدام حواس تان پرت میشود و دیگر تمرکز کافی ندارید احتمالا نیاز باشد به وضعیت کبدتان بیشتر رسیدگی کنید.
دو نمونه از اساسیترین وظایفی که کبد بر عهده دارد سم زدایی و تأمین انرژی بدن است. حال در صورتی که میزان سموم موجود در خون به واسطه عملکرد نامناسب کبد بیشتر از معمول قابل تحمل شود، عملکرد مغز نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. زمانی که سوخت و ساز انرژی در بدن به خوبی انجام نشود، خستگی و کاهش تمرکز تجربه میشود. درموارد حاد، این مشکل ممکن است سبب فراموشی و به اغما رفتن فرد شود.
رژیم غذایی کبد چرب
به طور کلی دو نوع کبد چرب وجود دارد. کبد چرب الکلی و غیر الکلی. تقریبا نزدیک به یک سوم مردم آمریکا مبتلا به کبد چرب هستند، یکی از عواملی که منجر به نارسایی کبدی میشود. بیماری کبد چرب غیرالکلی معمولا در افراد چاق و یا کم تحرک و افرادی که رژیم غذایی دارند که شامل غذاهای فرآوری شده و آماده میشود، تشخیص داده میشود.
یکی از راههای اصلی برای درمان بیماری کبد چرب، صرفنظر از نوع آن، رژیم غذایی مناسب است.
به طور کلی، رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب عبارت است از:
• مصرف میوه و سبزیجات به مقدار زیاد
• مصرف گیاهان دارای فیبر بالا مانند حبوبات و غلات کامل
• کاهش مصرف قند، نمک، چربی ترانس، کربوهیدراتهای تصفیه شده و چربی اشباع
• عدم مصرف الکل
رژیم غذایی کم چربی و کاهش کالری میتواند به کاهش وزن و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب، کمک چشمگیری کند. در حالت ایده آل در صورتی که اضافه وزن دارید، بهر است برای کاهش حداقل ۱۰ درصد از وزن خود هدف گذاری کنید.
• قهوه برای کاهش آنزیمهای غیر طبیعی
پژوهشها نشان داده اند که مصرف کنندگان قهوه مبتلا به بیماری کبد چرب نسبت به افرادی که این نوشیدنی کافئین دار را مصرف نمیکنند، آسیب کمتری میبینند. به نظر میرسد کافئین، مقدار آنزیمهای غیر طبیعی کبد ارفادی که در معرض ابتلا به کبد چرب هستند، کاهش میدهد.
• سبزیجات سبز رنگ برای پیشگیری از افزایش چربی
نتایج آزمایشات حاکی از آن است که کلم بروکلی برای جلوگیری از تجمع چربی در کبد موشها موثر بوده است. مصرف سبزی بیشتر مانند اسفناج، کلم بروکلی و کلم فندقی میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند.
•گیاه خار مریم قرنهاست که توسط مردم دنیا جهت بهبود بیماریهای کبد و مجاری صفراوی مورد استفاده قرار میگیرد.
پژوهشها نشاندهنده اثرات آنتیاکسیدانی ماده سیلیمارین هستند که احتمالاً بهبودی ایجاد شده توسط این ماده به دلیل همین مزایای آنتیاکسیدانی باشد.
• تافو (پنیر سویا) برای کاهش چربی
پژوهشس دانشگاهی در ایلینویز بر روی موشها نشان داد که پروئین سویا که در تعدادی از غذاها نظسر تافو وجود دارد، چربی کبد را کاهش میدهد. همچنین، تافو مادهای کم چرب است که دارای مقدار زیادی پروتئین است.
• ماهی برای التهاب و چربی
ماهیهای چرب نظیر ماهی آزاد، ساردین ها، ماهی تن و ماهی قزل آلا غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند به بهبود سطح چربی کبد و کاهش التهاب تاثیر بگذارند.
• جو دوسر برای انرژی
کربوهیدراتهایی که مصرف میکنید بهتر است از غلات کامل همانند جو دوسر باشند. محتوای فیبر بالا آنها به شما احساس سیری خواهند داد، و در این صورت به خودی خود به شما کمک میکنند تا وزن تان را پایین نگهدارید.
• آووکادو برای کمک به حفاظت از کبد
آووکادو سرشار از چربیهای سالم است و مطالعات بر روی آن نشان میدهد که حاوی مواد شیمیایی هستند که ممکن است آسیب کبدی را کاهش دهد. آنها همچنین دارای فیبر هستند که میتوانند به کنترل وزن کمک کنند. پیشنهاد میکنیم سالاد قارچ و آووکادو را برای یکبار امتحان کنید.
• شیر و سایر لبنیات کم چرب برای محافظت از آسیب
بر اساس پژوهشهای انجام شده در سال ۲۰۱۱ بر روی موشهای صحرایی، پروتئین آب پنیر بالا است که میتواند از آسیبهای بیشتر به کبد محافظت کند.
• دانههای آفتابگردان
این دانهها مغذی آجیلی سرشار از ویتامین E، آنتی اکسیدان هستند که میتوانند از صدمه بیشتر کبد جلوگیری کنند.
• روغن زیتون برای کنترل وزن
این روغن سالم غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. روغن زیتون برای پخت و پز بهتر از مارگارین، کره یا روغن جامد است. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که روغن زیتون به کاهش سطح آنزیمهای کبدی و کنترل وزن کمک میکند.
• سیر برای کمک به کاهش وزن بدن
این گیاه نه تنها به عطر و طعم غذا دلنشینتر میکند، بلکه مطالعات تجربی درباره خواص آن نشان میدهد که مکملهای حاوی پودر سیر ممکن است به کاهش وزن و چربی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب کمک کند.
• چای سبز برای جذب کمتر چربی
دادههای مطالعاتی نشان میدهد که چای سبز میتواند در جذب چربی دخالت کند، اما نتایج هنوز مشخص نیست. محققان در حال مطالعه بر روی این هستند که آیا چای سبز میتواند ذخیره چربی کبد را کاهش دهد و عملکرد کبد را بهبود ببخشد.
•زردچوبه
یک محقق طب سنتی با معرفی زردچوبه به عنوان گیاهی با مزاج گرم و خشک گفت: «مصرف زردچوبه به مبتلایان به کبد چرب و خونریزیهای گوارشی، سرطان کولون و آلزایمر توصیه میشود.». جالب است بدانید که زردچوبه سرشار از آنتی اکسیدانها است. زردچوبه از انباشته شدن چربی جلوگیری میکند و برای درمان کبد چرب مناسب است. همچنین زردچوبه توانایی بدن را برای هضم چربیها بهبود میبخشد به طوری که از تجمع آنها در کبد جلوگیری میکند.
•خاکشیر
خاکشیر یکی از گیاهانی بسیار مفید است که میتوانید از آن برای درمان انواع بیماریها استفاده کنید. همچنین مصرف خاکشیر برای درمان کبد چرب و پاکسازی آن بسیار مفید است. این دانهها کبد را از چربی پاکسازی میکنند و به درمان آن میپردازند. خاکشیر با آب ولرم و کمی ترنجبین، یک شربت مناسب برای درمان مزاج های خشک ( صفرایی و سودایی ) است و میتواند در درمان کبد چرب نیز موثر واقع شود.
•سرکه سیب
سرکه سیب طبیعی یکی از بهترین روشهای گیاهی برای درمان کبد چرب است. سرکه سیب کمک میکند چربی انباشته شده در داخل و اطراف کبد از بین برود. همچنین سرکه سیب باعث کاهش وزن شما میشود.
•درمان گیاهی کبد چرب با دارچین
مطالعات بسیاری بر اثر دمکرده و همچنین مکمل دارچین بر روی کبد چرب انجام شده است و تقریباً اکثر آنها تأثیر مثبت این ادویه خوراکی بر کبد چرب را تأیید کردهاند. دارچین نیز مشابه زردچوبه بهتر است به صورت آسیاب نشده استفاده شود
•رزماری و کمک به درمان کبد چرب
رزماری با طعم و عطر خوشی که دارد برای استفاده در غذاها و یا کنار آنها بسیار مفید است. این گیاه خوشبو خاصیت ضد التهابی دارد و به این منظور برای کاهش دردهای مفصلی و یا کوفتگی ها از آن استفاده میشود. در بعضی از مطالعات صورت گرفته، اثر درمانی آن برای کبد چرب نیز ثابت شده است
•عرق کاسنی و پاکسازی کبد
کاسنی یکی از گیاهان و عرقیجات معروف در طب سنتی ایران از گذشته تا کنون است. این مادهی غذایی با طبعی سرد، برای پاکسازی کبد از سموم مفید است و با دارا بودن خاصیت پروبیوتیکی، دستگاه گوارش را تنظیم میکند. خوردن روزانه 7 برگ کاسنی و یا یک استکان عرق کاسنی برای داشتن کبدی سالم توصیه میشود.
•سایر گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب
گل بنفشه؛
شیرین بیان
آواکادو؛
عرق شاهتره؛
خارخاسک؛
زعفران؛
ترنجبین؛
تخم گشنیز؛
کامبوجا؛
گل گاوزبان؛
۶خوراکی که باید بیماران کبد چرب از مصرف آنها اجتناب کنید
اگر مبتلا به بیماری کبد چرب هستید، قطعا باید از مصرف بعضی از غذاها اجتناب کنید یا آنها را محدود کنید. این غذاها به طور کلی سبب افزایش وزن و افزایش قند خون میشوند وش امل موارد زیر میشوند:
۱. الکل: الکل یکی از دلایل عمده ابتلا به بیماری کبد چرب و همچنین سایر بیماریهای کبدی است.
۲. شکر: مراقب شکر اضافه شده به تعدادی از غذاهای شیرین مانند آب نبات، کوکی ها، نوشابهها و آبمیوهها باشید. قند خون بالا میتواند سبب افزایش میزان چربی در کبد شود.
۳. غذاهای سرخ شده: خوراکیهایی که دارای چربی و کالری بالا هستند.
۴. نمک: مصرف بیش از حد نمک، ممکن است سبب تجمه آب اضافی در بدن شود. مصرف سدیم روزانه را به کمتر از ۱۵۰۰ میلیگرم در روز محدود کنید.
۵. نان سفید، برنج، ماکارونی: این خوراکیها معمولا به دلیل دارا بودن آرد به شدت فرآوری شده که حاوی مقدار کمی فیبر هستند، مصرف شان در افراد مبتلا به کبد چرب میتواند مضر باشد.
۶. گوشت قرمز: شامل گوشت گاو و گوشت فست فودیها میشود.
برای ارسال نظر، باید در سایت عضو شوید.