جستجوی سریع
/ مجله مهرسا / تاثیر اعتیاد بر کودکان | تهدید سلامت روانی و جسمی فرزندان

تاثیر اعتیاد بر کودکان | تهدید سلامت روانی و جسمی فرزندان

17 شهریور 1398 5
1,301بازدید

تاثیر اعتیاد بر کودکان مسأله مهمی است که در همه خانواده‌های درگیر اعتیاد باید مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که کودکان بسیار آسیب‌پذیر هستند. اعتیاد تاثیرات منفی بسیار زیادی بر فرد مصرف کننده می‌گذارد؛ اما علاوه بر فرد، اطرافیان او نیز درگیر اعتیاد می‌شوند و از این موضوع صدمه می‌بینند. متاسفانه بسیاری از افرادی که معتاد هستند، بچه دارند و فرزندان آنها نیز از اعتیاد والدین دچار آسیب فراوان می‌شوند. آسیب‌هایی از قبیل مشکلات تحصیلی، اعتماد به نفس پایین، پرخاشگری، مشکلات روانی و غیره. همچنین احتمال زیادی وجود دارد که این بچه ها با الگوبرداری از والدین خود، در آینده درگیر اعتیاد شوند.

کودکان اعتیاد

کودکان اعتیاد به افرادی گفته می‌شود که در دوران کودکی شاهد اعتیاد والدین‌شان بوده‌اند. اعتیاد والدین تاثیرات بسیار زیاد و مخربی بر فرزندان می‌گذارد. تحقیقات نشان داده است که احتمال معتاد شدن افرادی که والدین معتاد داشته اند، چهار برابر بیشتر از افراد دیگر است. الگوهای روانی، رفتاری و عاطفی که از والدین معتاد به کودکان انتقال می‌یابد باعث می‌شود که خطر معتاد شدن آنها افزایش پیدا کند. یک فرد معتاد می‌تواند خانواده خود را کاملا تحت تاثیر قرار دهد و پیامدهایی به وجود آورد که نسل های بعد از خود را نیز درگیر کند.

پرخاشگری ناشی از تاثیر اعتیاد بر کودکان

کودکانی که والدین معتاد دارند، نسبت به کودکان دیگر خشم و عصبانیت بیشتری از خود نشان می‌دهند. این کودکان سر موضوعات کم‌اهمیت داد و بیداد می‌کنند، جنجال به راه می‌اندازند و لجبازی می‌کنند. این پرخاشگری بیش از حد ممکن است در بزرگسالی نیز با آن ها همراه باشد.

احساس ترس و ناامنی در کودک

اعتیاد مشکلات فراوانی در زندگی خانوادگی ایجاد می‌کند و به همین دلیل، کودکان اعتیاد در محیطی پر از تشنج بزرگ می‌شوند. این کودکان همواره در حال تماشای دعوا و درگیری میان والدین هستند و خانه ای که قرار است پناهگاه آرامش و امنیت برای آنها باشد، به محیطی ناامن تبدیل می‌شود. به همین دلیل احساس ترس و ناامنی در آنها شکل می‌گیرد و تا بزرگسالی ادامه می‌یابد.
کمبود اعتماد به نفس حتی در بزرگسالی

در خانواده هایی که والدین اعتیاد دارند، بچه ها باید ساکت باشند و سر و صدایی نکنند چرا که ممکن است والدین از دست آن ها عصبانی شوند. معمولا این کودکان افرادی ترسو و بدون اعتماد به نفس بار می‌آیند و نسبت به آینده ناامید هستند و فکر می‌کنند که هیچ کاری نمی‌توانند انجام دهند. ضمن اینکه پیش همسالان خود خجالت می‌کشند صحبتی از پدر و مادر خود کنند و معمولاً‌ اعتیاد والدین را پنهان می‌کنند.


مشکلات تحصیلی

این کودکان معمولا درگیر مشکلات تحصیلی هستند و تمرکز کافی برای درس خواندن ندارند. مشکلات و تنش‌های خانوادگی تمام انرژی آن ها را صرف خود می‌کند و توان و انرژی کافی برای درس خواندن باقی نمی‌گذارد. به همین دلیل کودکان اعتیاد، عملکرد تحصیلی بسیار ضعیفتری نسبت به بچه‌های همسن خود نشان می‌دهند.
شروعی در اختلالات روانی

تحقیقات نشان داده است که احتمال مبتلا شدن به برخی از اختلالات روانی در افرادی که والدین معتاد دارند بیشتر است. این اختلالات عبارتند از:

-اختلالات خوردن

-اختلال اضطراب

-اختلال افسردگی

-خطر آسیب شناختی

-جامعه ستیزی یا اختلال شخصیت ضد اجتماعی
مشکلات پزشکی و سو استفاده جنسی

مطالعات نشان داده است که کودکان دارای والدین معتاد، مشکلات پزشکی بیشتری همچون کولیت و آسم دارند و علت آن را ناشی از استرس زیاد می‌دانند. همچنین به دلیل اهمال و کوتاهی که در مراقبت از این کودکان وجود دارد، امکان سو استفاده جنسی از این کودکان افزایش پیدا می‌کند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
دسته بندی مقالات
0 محصول
ادامه خرید
تایید و تکمیل خرید
مجموع سبد
0 تومان